Svensk damhandboll långt, långt kvar…

EM är över för denna gång. Det gick som vanligt, oavgjort vid fulltid och Tyskland vinner på straffar…eller Norge tog det igen! En fantastisk final med så mycket godis. På den Norska, vinnande bänken finns två av mina vänner. Mats Olsson och Mia Hermansson Högdahl, 100% vinnarattityd med rätt beteende. Stort grattis till er och det norska laget. Vad är det som gör att Mia och Mats är i Norge? De kan ställa krav, utveckla och lyfta individer. De brinner för sitt uppdrag. Så vem skall lyfta det svenska laget? Klubbtränaren och sportchefen i damelitserien sitter på den grundläggande lösning. Det är dags att sätta en modern Play-book på laget, en beskrivning som tar utgångspunkt i vad laget och individen skall göra 24/7.  Denna bok behöver beskriva när spelarna skall lägga sig, vad de bör äta, hur de tränar teknik, fysik, hur de skall bete sig i alla faser med och utan boll. Hur de skall spela försvar vid 6-7 spel, hur de pressar en kantskytt, etc.

Vet de inte detta tänker du? Nä det tror jag inte,  jag har sett etablerade spelare i landslaget springa omkring som yra höns i försvarsspelet, slå sidledspass i kontringsspelet, slå raka kantutspel.. Det är osorterat och icke kvalitativt så det skriker om det. Inbilla dig inte att det finns bättre spelare att ta in i laget. Henrik har det lag han har. Vi har en världsstjärna i Bella, och många som tror något om sig själv, men det är dags att titta i spegeln och starta med att ta ansvar för sin egen utveckling.

För som det är nu så duger det inte att uttala förväntningar om medalj i OS, EM och VM. Vi är pinsamt långt efter. Sverige behöver inte byta förbundskapten en gång till. Men vi behöver en förbundskapten på heltid, att köra halvtidsvarianter med klubblaget som bas är en riktigt dålig lösning, det sänder en oseriös signal. Hur i hela h-te skall vi komma ikapp Norge, Ryssland, Holland, Frankrike och Danmark som har ett kanongäng på gång.

Norge har Thorir, Mia, Mats, och en hel stab med resurser och i media läser jag att vi tror att ett “projekt med ligalandslag” skall ge effekt för att komma upp, nåväl bättre än idag men räcker inte alls.

Se sanningen i vitögat, samla tränarna -utbilda i elitidrott. Hämta impulser och inspiration. Utbilda på tvärs, tex, träffa Roger Rönnberg, Robert Olsson som kört J-landslaget i hockey. Åk till Frankrike ta in impulser för de utbildar spelarna individuellt – eller minska restiden, ring Mia och åk till Trondheim.

Jag gjorde ett hyggligt VM 2015 med Rumänien som gav ett VM-brons. Omedelbart blev jag inbjuden till Top-traener seminar med ca 150 deltagare, under ett antal timmar visade jag film, berättade, delade ut uppgifter till tränarna. Så skapas utveckling, bjud in lyssna, reflektera – och gör på ett annat sätt.

Kvittot vi fått på detta EM är solklart, o inget djäkla förnekande,,för då blir avståndet längre.

Tack SHF för biljetter, tack för ett härligt arrangemang och TV.. Vilken handbollspropaganda vi fått i två veckor i Sverige, fanns bara ett fel….men kanske nästa gång är vi där. We have to pay the bill! Love is the answer. Coach R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *