Besök i Kristianstad tillsammans med Barca

Fick äntligen tummen ur, tillsammans med Marie och vänner kom vi ner till Kristianstad för att hälsa på Helge Freiman och IFK. Barcelona på besök och Champions League lördag.

Set-up från arrangören är väldigt härlig, publiken är på och Södra Kurvans fans är SÅ bra, tillsammans med Krutis skapas en härlig stämning i hallen.

Parkettplats, rad 1 plats 54 och Coach-känslan infann sig genast. Studerar Pasque och hans stab, det är 100% aktivitet på bänken, försvar och anfallsbyte på 2 spelare. Tavlan är uppe från ass coach Oliver Roy och individuella återkopplingar ges.

Matchen igång och Barca trampar i för allt vad de har. Det är ställning 1-5 efter 4.08 och Ola Lindgren får ta time-out.

Så då tar vi detaljer:

Barcelonas försvar: Alla spelare tar höjd, mittblocki et befinner sig 3 av 4 spelare konstant utanför frikastlinjen, 9 meters spelarna i IFK hittar inte timing, börjar glida i sidled i sina satsningar.

Gudmundsson ”chansar” initialt i spelet, det går inte på den här nivån. Albin kommer inte till eftersom Timothey N’Guessan hela tiden ser till att hans ansats – till-löpning störs och bryts av.

Viran och Sorhaindo överlämnar och övertar M6 med fantastisk precision – (konstant feedback från coach när de kommer ut till bänken)

Det är inte Arnarsson som bestämmer var han skall stå och göra på linjen, han är helt utanför spelet då försvaret på hockeyspråk ”boxar ut honom”. Pivot spelet tycker jag för övrigt är IFKs största utmaning: De är inte på plats för att hjälpa 9 meter spelarna, de är för tidiga in i situationen vilket gör att försvarsspelarna tacklar ut dem innan 9:an kommer i satsning.

Valero Rivera försvarsspel som V1:a bör varje svensk kantspelare studera. (Det är endast på denna sida som IFK attackerar och får ut bollen, genom M9:ans attack). Tim Sörenssen är bevakad av Valero varje tusendel; huvudet och kroppen roterar konstant. N är Tim vill gå på övergång, så smäller det och timingen är borta – ett fantastiskt jobb av Valero.

https://www.ehftv.com/us/video/ifk-kristianstad-fc-barcelona-lassa/1121060

Helge Freiman – efter skadeperiod och sjukdom, nu kommer pojken in och Onkel Tomas kollar varenda steg – En bra insats i första halvlek, satsade in i djupet och utmanade försvaret, ”sitter fortfarande på stolen i satsning vänster höger”, tempoväxlingen behöver utvecklas, modellera på Palmarsson, dvs pauseringen behöver bli djupare. Helges djävlar anamma och tekniska kvalité lyfter– IFK började få fram gula kort och sätta mera press på 1-1 spelet, bakåt är det sorterat och strukturerat. Kampen mot Kamil Syprzak är helt fantastisk, och 3 steals förgyller kvällen för min del. Att IFK har kämpat upp till -3 i halvtid är en enastående prestation

Barcelona stänger matchen direkt i andra halvlek, uppställningen med 2 vänsterhänta på 9m är inte lyckad.  Avståndet är stort i mitten på halvleken, men killarna står upp för sig själva och sin klubb. Minus 5 är ok denna kväll.

Lärandet för IFKs spelare blir en lång lista, och det är bara att förhålla sig till. Olas lag är återigen ett “nytt lag” det behövs kontinuitet för att matcha de bästa lagen i Europa.  Jag lyssnar på experterna på läktaren ”va f-n gör si, gör så”, om det hade varit så enkelt – IFK fyller hallen, har den bästa publiken och det bästa laget i Sverige, men denna kväll möter de ett topp 4 lag i Europa. Det är en lång resa att göra: tex.. Inga tekniska fel i fas 3, inga kontringar med risk. Inga raka skott från 9 meter, ta fler ”sturmer” i försvaret, ”boxa ut M6”. Framförallt att kollektivet har en gemensam metod för att ”stoppa blödningen” när matchen glider iväg.

Det är svensk handbollsframtid som byggs genom att vara i denna miljö att få sitta på parkett och se de unga kantspelarna Anton Persson och Valter Chrintz komma in och göra sin prestation är störtskönt. 45 min efter matchen står Valter i hallen och skjuter straffar med de unga fansen, det är handbollskultur med social kvalité

Utveckling sker bland annat med att genomföra reflektionsloopen

  • vad gjorde vi bra idag som vi skall fortsätta med?
  • Vad kan vi göra annorlunda för att bli bättre?

Kvällen fortsatte på restaurang Borgmästargården, det är trångt och fullsatt, så säger personalen ”vi flyttar på DJ anläggningen, så kan ni få den hörnan” – 8 st nöjda gäster, vilken härlig dag och natt i Kristianstad trots 21-26.

Coach Ryde over!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *