Om Tomas Ryde

Tomas Ryde är född 1960 i Malmö, är gift med Marie och är pappa till Sebastian, Charlie och My. Han är bosatt i Stockholm sedan 1981 med undantag för två perioder i Danmark.

Ryde är för närvarade förbundskapten för Rumäniens damlandslag i handboll och VD för Serica Consulting, där han också arbetar operativt som managementkonsult.

VELUX EHF FINAL4 2016 LANXESS Arena, Cologne, Germany © 2016 EHF / Axel Heimken
VELUX EHF FINAL4 2016
LANXESS Arena, Cologne, Germany
© 2016 EHF / Axel Heimken

Ryde tog sig an uppdraget som Rumäniens förbundskapten 2015, men resan mot OS 2016 började egentligen redan på 80-talet, med ledaruppdrag både inom näringsliv och idrotten. Med erfarenhet från elitidrotten (inom både lag- och individuella idrotter) och ledarskap i näringslivet, har Ryde fått möjlighet att studera såväl pedagogik som psykologi på nära håll.

Rydes ledarfilosofi handlar om att skapa förutsättningar för prestation och balans i livet. Med ett antal kommunikationsnycklar för att filtrera och ställa rätt frågor, hittar Ryde vägar att optimera prestationen hos dem han coachar – både inom näringsliv och idrott.

Vid sidan av idrotten har Ryde varit med och grundat konsultbolagen Serica Consulting/Drive Management samt investmentrörelsen The Clipper Case.

Coach Ryde har ordet

Min drivkraft är att bidra till andra människor, att leda på ett humanistiskt och gott sätt. Mitt sätt att leda idag är definitivt annorlunda än vad det var i början på 80-talet.

I två omgångar har jag framgångsrikt varit förbundskapten för damlandslaget för Sverige, 91-94 och 99-02. Från B-nation till A-nation i första svängen och ett grymt lyft med Leende landslaget i andra svängen.

winnerJag har bland annat coachat Tyresö, Cliff, Djurgården, Skuru och Spårvägen, samt varit tränare i Ikast FS och Viborg HK i Danmark med en Champions League-titel och Super Cup Titel med Viborg HK  som största meriter. Med Viborg blev det dessutom 2 st DM Guld och 2 st Cuptitlar. 

Vid sidan av handbollen har jag hunnit med att vara ishockeytränare samt Sportchef i Flemingsberg IK. Något otroligt intressant och annorlunda jämfört med att coacha elitidrottande kvinnor i handboll.

Handbollsprojekt i Serica Consulting ramen …imageUppdraget som Förbundskapten för Rumänien startade i mars 2015 och har givet ett VM-brons och avslutades med ett deltagande i OS, Rio de Janeiro. 

Utanför mina professionella uppdrag spenderas tiden i vinterstugan i Sälen och sommarstugan på Gotland, båda dessa som vi delar med andra. Perfekta miljöer för att hämta energi och kraft.

/Tomas